DIFTERIJA

Difterija je po život opasna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Corynebacterium diphtheriae. Jedini poznati rezervoar C. diphtheriae je čovjek, a prenosi se kapljičnim putem i izravnim dodirom s kože na kožu. Bakterija se na koži ili sluznici respiratornog trakta umnaža i luči difterični toksin.

Simptomi: Difterija se može očitovati samo gustim sluzavo-gnojnim iscjetkom iz nosa, a sistemski simptomi su minimalni. Takvi ljudi su glavni prenosioci infekcije. Difterija se najčešće očituje vrućicom, slabošću, na tonzilama nastaju nekoliko milimetara debele prljavo sive naslage koje se mogu proširiti po čitavom ždrijelu, a nekad čak i u bronhe. Njihovim odstranjenjem dolazi do krvarenja. Čest uzrok smrti je gušenje nekrotičnim naslagama. Kožna difterija se javlja kao kronična rana koja ne cijeli. Takvi bolesnici nemaju sistemske znakove bolesti i značajan su rezervoar infekcije. Toksini difterije mogu uzrokovati miokarditis i neuritis (u 20-ak % oboljelih).

Smrtnost je oko 12%, a većinom je uzrokovana gušenjem ili miokarditisom.

Dijagnostika difterije: Na temelju kliničke slike, a potrvđuje se brisom grla. Iz krvi se može dokazati prisutnost toksina.

Liječenje: Difterični antitoksin neutralizira cirkulirajući toksin koji još nije ušao u stanice. Antibiotici se daju da bi spriječili daljnje stvaranje toksina, širenje lokalne infekcije i prijenos bolesti na kontakte. Daje se i simptomatska terapija.

Prevencija: Cijepljenje difteričnim toksoidom. Prema kalendaru obaveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj se protiv difterije cijepi 3 puta u prvoj godini života, zatim u drugoj i četvrtoj godini. Nakon toga cijepi se u školskoj dobi- u prvom i osmom razredu osnovne škole, te u završnom razredu srednje škole.

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...