HAEMOPHILUS INFLUENZAE

Haemophilus influenzae tip b je bakterija koja uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti, a najčešće napada djecu mlađu od 5 godina. Bolesti uzrokovane ovom bakterijom mogu ostaviti trajne posljedice, a mogu čak imati i smrtni ishod. Prenosi se među ljudima kapljičnim putem. Bakterija može ostati u grlu i nosu i tada ne izaziva nikakve tegobe. Simptomi bolesti nastaju njenim ulaskom u krvotok.

Simptomi: najozbiljnija bolest uzrokovana H.influenzae je meningitis. To je upala moždanih ovojnica, a manifestira se povišenom temperaturom, glavoboljom, mučninom, povračanjem, poremećajem svijesti, konvulzijama. Smrtnost meningitisa je do 5%. Trajne posljedice zaostaju kod 10-20% preživjelih. Ostale bolesti koje uzrokuje H. influenzae se upala pluća, sepsa, upala zglobova, upala epiglotisa (upalu hrskavičnog poklopca u grlu koja uzrokuje otežano disanje i gušenje).

Dijagnostika: vrši se metodama mikrobiološke izolacije i identifikacije iz krvi ili likvora.

Liječenje: provodi se u bolnici antibioticima prosječno 10-14 dana. Provodi se i simptomatska terapija.

Prevencija: Cijepljenje 3x u prvoj godini života.

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...