HRIPAVAC (PERTUSIS)

Hripavac je akutna zarazna bolest, koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, a karakteriziraju je jaki napadaji kašlja s iskašljajem. Većinu simptoma uzrokuje pertusisni toksin. Bolest se prenosi kapljičnim putem.

Simptomi: klasični oblik hripavca obuhvaća tri stadija: kataralni, paroksizmalni i rekonvalescentni. Kataralni stadij traje tjedan do dva i obilježen je curenjem nosa i blagim kašljem. Kataralni stadij zatim prelazi u paroksizmalni kojeg karakterizira kašalj koji se javlja u uzastopnim serijama od 5,10, 15 ili čak i više snažnih iskašljaja. Silovit početni udisaj može izazvati karakteristično hripanje.Tijekom kašlja lice bolesnika pocrveni, postaje cijanotično, podbuhlo. Na koži lica mogu nastupiti sitna i veća krvarenja. Na kraju napada bolesnik povraća ili izbacuje ljepljivu sluz. Napadi kašlja javljaju se nekoliko puta na dan i danju i noću. Napadi kašlja iscrpljuju, pa bolesnici izgledaju ošamućeno ili apatično. Paroksizmali stadij traje 2-4 tjedna, nakon čeka nastupa rekonvalescentni tijekom kojeg se učestalost i intenzitet kašlja smanjuju. Traje 1-2 tjedna. Česte su komplikacije bolesti- upala pluća, kardiorespiratorna insuficijencija, konvulzije, hernije, gubitak težine...

Kod novorođenčadi i dojenčadi je tok bolesti osobito težak i bez karakterističnog kašlja. Dijete odjednom prestane disati, poplavi, omlohavi, može dobiti i konvulzije, a onda se udisaji ponovno jave i postupno prelaze u normalno disanje Dijete je iscrpljeno, usporenog rada srca, niskog tlaka, mogući su poremećaji ritma disanja i srčani arest. Česte su komplikacije, a oporavak je dug i mukotrpan. Smrtnost dojenčadi je oko 1%

Dijagnostika hripavca: Bakterija se može dokazati u brisu ždijela.. Mogu se raditi i serološke pretrage.

Liječenje: antibioticima i suportivnim mjerama.

Prevencija: Cijepljenje je ključna preventivna mjera. Otpornost nakon cijepljenja traju najviše 12-ak godina. Premda cijepljenje osobe mogu oboljeti od pertusisa, cijepljenje je dovelo do ublaženja simptoma, pada broja oboljelih kod kojih je potrebna hospitalizacija i manje učestalosti težih komplikacija (upale pluća i konvulzije). Cijepljenje se provodi prema obaveznom kalendaru cijepljenja- 3 puta u prvoj godini života, zatim u drugoj i četvrtoj godini.

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...