MORBILI (OSPICE)

Ospice su virusna, vrlo zarazna bolest dječje dobi. Širi se kapljičnim putem. U nerazvijenim zemljama su i dalje važan zdravstveni problem dječje dobi zbog smrtnosti od oko 20%.

Simptomi: bolest počinje hunjavicom, grloboljom, kašljem. Javlja se i temperatura koja raste, a četvrti ili peti dan kad je na vrhuncu izbija osip. Drugog ili trećeg dana od početka bolesti javlja se osip po sluznici usta. Nekomplicirana bolest traje 7-10 dana. Komplikacije su upala pluća, encefalitis i subakutni sklerozirajući panencefalitis(SSPE). U zemljama u razvoju 60% smrtnosti od ospica uzrokovano je upalom pluća. Encefalitis (upala mozga) se javlja kod 1:1000 oboljelih- ima smrtnost od 25%, a kod trećine preživjelih ostaju trajne neurološke posljedice. SSPE je kronična progresivno-degenerativna bolest središnjeg živčanog sustava što se javlja u adolescenata koji su preboljeli ospice u dobi do 2 godine. Karakterizirana je intelektualnim propadanjem, smetnjama vida, poremećajima svijesti i na kraju smrtnim ishodom. Ishod je letalan unutar 3 godine od početka bolesti. Uvođenjem cijepljenja incidencija SSPE je pala na 0,5-1:1.000.000 oboljelih.

Dijagnostika ospica: na temelju karakteristične kliničke slike i epidemioloških podataka. Potvrđuje se serološkim testovima.

Liječenje: specifično antivirusno sredstvo ne postoji, pa je terapija simptomatska.

Prevencija: cijepljenje koje se provodi sa navršenih godinu dana života i pri upisu u prvi razred osnovne škole.

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...