PAROTITIS (MUMPS, ZAUŠNJACI)

Vodeći simptom ove virusne zarazne bolesti je oteknuće jedne ili obije parotidne (podušne) ždijezde, pa je po tome i dobila ime – zaušnjaci. Bolest se prenosi kapljičnim putem.

Simptomi: u jedne trećine zaraženih bolest prolazi asimptomatski. Bolest se može očitovati kao kratki febrilitet bez simptoma od strane bilo kojeg organa, ali može biti i s visokom temperaturom, općim lošim stanjem, zahvaćanjem slinovnica, središnjeg živčanog sustava, gonada, gušterače..... Klasični oblik bolesti počinje glavoboljom, lagano povišenom temperaturom, gubitkom apetita. Zatim se javlja oteknuće parotidnih žlijezda, većinom obostrano. Zahvaćene mogu biti i ostale žlijezde slinovnice. U 25% oboljelih javlja se orhitis- upala testisa, većinom jednostrana. Promjene u testisu su žarišnog karaktera, pa čak i kad budu zahvaćena oba rijetko dolazi do steriliteta.

Do 10% bolesnika ima i meningitis. Može se javiti i pankreatitis (upala gušterače), ooforitis (upala jajnika), prostatitis, a rijetko i miokarditis, mastitis, artritis.... Smrtni ishodi su rijetkost.

Dijagnostika parotitisa: dijagnosticira se na temelju karkteristične kliničke slike i laboratorijskih nalaza. Serološkim testovima dokazuju se protutijela na virus mumpsa. Moguća je i izolacija virusa.

Liječenje: specifična terapija ne postoji, pa se bolest liječi samo simptomatski.

Prevencija: cijepljenje po kalendaru cijepljenja- u drugoj godini života i pri upisu u školu.

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...