POLIOMIJELITIS (DJEČJA PARALIZA)

Poliomijelitis je sustavna zarazna bolest uzrokovana poliovirusom koji zahvaća središnji živčani sustav i katkada se komplicira paralizom. Čovjek je jedini rezervoar virusa. Prenosi se prljavim rukama, zagađenom hranom, vodom, muhama. Virus ulazi u organizam preko probavnog sustava.

Simptomi:Većina zaraženih ljudi (90-95%) ne razvije kliničku sliku, već nakon infekcije stvori protutijela i postaje otporan na virus. Abortivni oblik poliomijelitisa očituje se općim simtomima- glavobolja, umor, povračanje, bolovi u trbuhu. Većina oboljelih se za 2-3 dana oporavlja, a samo kod manjeg broja prelazi u neparalitični oblik poliomijelitisa koji se očituje meningitisom. Ovaj oblik bolesti traje 3-10 dana i kod trećine oboljelih prelazi u paralitični oblik. Tada se javljaju mlohave paralize najčešće mišića udova. Paraliza respiratorne muskulature dovodi do respiratorne insuficijencije, pa dolazi do plitkog i nepravilnog disanja koje ponekad zahtjeva mehaničku ventilaciju. Oporavkom se dio paraliza povlači, ali različit stupanj klijenuti ostaje trajan kod 2/3 oboljelih. Potpuni oporavak kod paralitičkog oblika je rijedak.

Dijagnostika polimijelitisa: virus se može direktno dokazati iz ždrijela, stolice ili likvora. Virus se može dokazati i indirektno serologijom.

Liječenje: Specifičnog lijeka nema, provode se samo simptomatske mjere.

Prevencija: Cijepljenje! Uvođenjem cijepljenja ova bolest postaje rijetkost. Zadnji zabilježeni slučaj bolesti u Hrvatskoj bio je 1989. Nakon eradikacije velikih boginja 1980. godine, biti će to druga bolest koja je cijepljenjem iskorijenjena. Europska, Američka i Zapadnopacifička regija eradicirale se dječju paralizu , te do globalne eradikacije još predstoji iskorijeniti poliomijelitis u Jugoistočnoazijskoj, Afričkoj i Istočnomediteranskoj regiji SZO.

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...