RUBEOLA

Rubeola je virusna bolest, najčešće asimptomatska ili vrlo blagog tijeka. Njen medicinski značaj leži u opasnosti od infekcije trudnica i trajnog oštećenja ploda koje se očituje prirođenim malformacijama ili pobačajem.

Simptomi: Kod odraslih se rubeola očituje povišenom temperaturom, slabošću i gubitkom apetita. Zatim se javlja osip i povećani limfni čvorovi. Osip traje 3-5 dana, a limfni čvorovi ostaju povećani nekoliko tjedana. Komplikacije su vrlo rijetke. Ishod intrauterine infekcije može biti raznolik. Infekcija u prva 2 mjeseca trudnoće u 65-85% slučajeva završava pobačajem ili multiplim kongenitalnim anomalijama. Infekcija u 3. mjesecu trudnoće u 30-35% slučajeva dovodi do pojedinačnih defekata- u prvom redu gluhoće i srčanih mana. Infekcija u 4. mjesecu u 10% slučajeva dovodi do pojedinačnih kongenitalnih defekata, a nakon 20. tjedna samo katkad uzrokuje gluhoću. Simptomi kongenitalne rubeole mogu se očitovati i u kasnijem razvoju u dječjoj, pa čak i odrasloj dobi. U razvojna oštećenja spadaju mentalna retardacija, epilepsija, gluhoća, poremećaj govora, oštećenja srca, glaukom, dijabetes, poremećaj rada štitnjače,...

Dijagnostika rubeole: Rubeola se dokazuje serološkim pretragama.

Liječenje: specifične terapije nema. Trudnici kojoj je u prvom tromjesečju dokazana rubeola medicinski je indicirano izvršiti pobačaj, no odluku o tome donosi trudnica.

Prevencija: Cijepljenje! Provodi se prema kalendaru cijepljenja u drugoj godini života i pri upisu u prvi razred osnovne škole.

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...