Upute za čuvanje zdravlja na putovanju i o preventivnim mjerama prije putovanja

06 Listopad 2013

Svako putovanje mijenja uvjete okoline na koje smo navikli, i zato je povezano s određenim zdravstvenim rizicima. To pogotovo vrijedi u današnje vrijeme, kada postoje mogućnosti brzog putovanja i u najudaljenije dijelove Zemlje. No ne mora se odmah raditi o tropskim bolestima. Čak ako putujete u neku od susjednih zemalja, na putovanjima smo često podložniji bolestima. Prije odlaska na put potrebno je informirati se o mogućim rizicima koje ono donosi te provesti preventivne zaštitne mjere.

Kako biste mogli uživati na putovanju, potrebno je misliti na neke stvari. Prije odlaska na put potrebno je informirati se i upoznati sa mogućim zdravstvenim rizicima kojima možemo biti izloženi na mjestu odredišta. Kako biste ih sveli na najmanju moguću razinu, posavjetujte se sa specijalistom epidemiologom u ambulanti za cijepljenje prije odlaska na put – najbolje 4 do 6 tjedana prije putovanja, no ako to niste u mogućnosti, vrijedno je čak i dan prije puta potražiti savjet.

Specifični savjeti o obveznim i preporučljivim cijepljenjima i o potrebi za preventivnim uzimanjem lijekova ovise o odredištu, trajanju putovanja, uvjetima smještaja, razlozima putovanja, sezoni putovanja i trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te se mogu donijeti tek na temelju izravnog razgovora putnika i liječnika epidemiologa u ambulanti za cijepljenje.

Pročitano 1730 puta

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...