VAŽNO!

Poštovani posjetitelji, obavještavamo vas da zbog unapređenja telefonskih linija nećemo moći zaprimati telefonske pozive do 30.4.2018.g.

Sve informacije možete dobiti na mob. 091 270 0370!

Hvala na razumijevanju!

Poštovani posjetitelji, dobro došli na naše stranice!

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova organizirana za obavljanje javnozdravstvene djelatnosti na području naše Županije. Uvažavajući temeljna načela populacijskog pristupa i podjednake dostupnosti zdravstvene zaštite cjelokupnom stanovništvu, rad Zavoda je organiziran u Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Razvoj Zavoda je prvenstveno usmjeren na jačanje stručnih kapaciteta kroz dovoljan broj visokoeduciranih i kompetentnih javnozdravstvenih stručnjaka, a potom i kroz odgovarajuću opremu i prostor za rad. Cilj je stvaranje preduvijeta i povećanje kapaciteta za sveobuhvatnu provedbu javnozdravstvenih usluga te jačanje sektora javnog zdravstva koje je usmjereno ka zdravlju, njegovom unaprijeđenju i očuvanju te prevenciji bolesti.

Dvije su glavne značajke javnog zdravstva, prva je bavljenje preventivnom zdravstvenom zaštitom, a ne liječenjem, a druga je bavljenje zdravstvenim problemima na razini zajednice, a ne samo pojedinca. Takve značajke zdravstvene zaštite sadržane su u javnozdravstvenim djelatnostima koje provodi naš Zavod, a koje obuhvaćaju epidemiologiju zaraznih i kroničnih masovnih bolesti, mikrobiologiju, školsku medicinu, prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, javno zdravstvo sa zdravstvenim prosviječivanjem i promicanjem zdravlja.

Zdravlje je jedna od osnovnih ljudskih potreba, preduvijet je blagostanja i kvalitete života,  predstavlja dobro od javnog, a ne samo osobnog značaja i kao takvo ono nije samo briga pojedinca nego i cijeloga društva. Takve odrednice zdravlja sadržane su u temeljnoj definiciji javnog zdravstva prema kojoj je Javno zdravstvo znanost i umijeće sprječavanja bolesti, produženja života i unaprijeđenja zdravlja.
Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i zdravstvene usluge Zavoda za javno zdravstvo i pomoći Vam u razumijevanju pojma i sadržaja javnog zdravstva te u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za Vaše zdravlje, za njegovo očuvanje i unaprijeđenje.

Ravnateljica: Kata Krešić, dr.med.spec.epidemiolog