7. Listopad – Dan ružičaste vrpce

09 Listopad 2017

Već nekoliko godina zaredom se diljem Hrvatske obilježava humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce" svake prve subote u listopadu. Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke. Cilj ovog obilježavanja je podizanje svjesnosti o raku dojke, te važnosti njegovog ranog otkrivanja.

Rak dojke je velik javnozdravstveni problem, kod žena je najčešće sijelo raka od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. U Hrvatskoj svake godine oboli preko 2600 žena, a umre blizu 1000 žena zbog raka dojke. Svakoj 11. ženi prijeti rak dojke, a u slijedećim godinama za očekivati je daljnji trend porasta oboljelih.

Pojavljivanje ovog raka raste s dobi žene, no nije isključena njegova pojava i u mlađoj dobi. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.

Postoje neki faktori rizika koji se povezuju s nastankom ovog raka, međutim točan mehanizam nastanka nije u potpunosti razjašnjen. Velik je utjecaj nasljednih faktora tako da povećan rizik imaju žene u čijoj obitelji je netko bolovao od raka dojke. Povećan rizik imaju žene koje su dobile prvu menstruaciju prije 12. godine života, koje kasnije ulaze u menopauzu, nerotkinje i žene koje su rodile iza 30. godine. Okolišni faktori također imaju utjecaj, pa se nastanak raka dojke povezuje s pušenjem, izloženošću stresu i nezdravoj prehrani.

Važno je naglasiti kako je izuzetno važno rano otkrivanje raka jer ukoliko se otkrije u početnoj fazi liječenje je kraće i uspješnije. Redovitim pregledom, koji uključuje samo pregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak se može otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.      

Ovim putem podsjećamo da se u Hrvatskoj provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojim su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 69 godina.

Ukoliko imate kakvih pitanja vezanim za provođenje Nacionalnog programa u Vukovarsko-srijemskoj županiji možete se javiti na besplatni telefon radnim danom od 7 do 15 sati na broj 0 800 9999 02.

Pročitano 127 puta

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...