Vijesti http://zzjz-vsz.hr Mon, 19 Feb 2018 01:44:37 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hr-hr Provedena akcija Dan mimoza 2018 http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/194-provedena-akcija-dan-mimoza-2018 http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/194-provedena-akcija-dan-mimoza-2018 Provedena akcija Dan mimoza 2018
EUROPSKI TJEDAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE HUMANITARNA AKCIJA U POVODU DANA MIMOZA

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci su s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja, proveli

humanitarnu akciju u povodu Dana mimoza u subotu, 20. siječnja 2018. od 10 do 12 sati, u središnjem gradskom parku u Vinkovcima.

Diljem Europe se od 22. do 28. siječnja 2018. godine obilježava Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice. Na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i udruge Zdravka, Hrvatski sabor je proglasio treću subotu u siječnju Danom mimoza – Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

U Republici Hrvatskoj se 20.01.2018., već jedanaestu godinu u nizu, obilježio Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Tim događanjem Republika Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice.  

Rak vrata maternice je značajan javnozdravstveni problem u svijetu. U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000. U Hrvatskoj se nalazi na 10. mjestu ljestvice pojavnosti, a svake godine oboli od 300 do 350 žena, a umre više od 100 žena.To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i sjajne mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Izuzetno je važno odgovorno spolno ponašanje i redoviti ginekološki pregled uz obavezan Papa test.

U sklopu ove humanitarne akcije liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Opće županijske bolnice Vinkovci i volonteri Lige protiv raka Vinkovci dijelili su promidžbene zdravstvene publikacije i motivirali žene da se redovito javljaju izabranom ginekologu i obavljaju pregled.

]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Fri, 02 Feb 2018 20:52:57 +0000
Provedena akcija Hodanjem do zdravlja u Vinkovcima http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/193-provedena-akcija-hodanjem-do-zdravlja-u-vinkovcima http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/193-provedena-akcija-hodanjem-do-zdravlja-u-vinkovcima Provedena akcija Hodanjem do zdravlja u Vinkovcima
U Vinkovcima je započela je aktivnost "Hodanjem do zdravlja" u sklopu projekta "Živjeti zdravo".

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je pokrenuo ovu javnozdravstvenu akciju kao poziv svima koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni da u svoj život uključe redovito hodanje i učine velik korak prema očuvanju i unaprjeđenju zdravlja. U ovu akciju su se uključili brojni Vinkovčani koji su se razgibali pod stručnim vodstvom kineziologa Vedrana Hercega, te potom uputili šetnicom uz Bosut.

Akcija će se provoditi svake subote s početkom u 10 sati. Okupljanje se planira u 10 sati u parku Lenije, na početku šetnice uz Bosut. Ondje će biti voditelj hodanja koji će zajedno sa svim sudionicima provesti vježbe razgibavanja, a potom se planira hodanje šetnicom uz Bosut.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovim aktivnostima.

]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Fri, 02 Feb 2018 20:34:55 +0000
Hodanjem do zdravlja http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/192-hodanjem-do-zdravlja http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/192-hodanjem-do-zdravlja Hodanjem do zdravlja
Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije nastavlja s provedbom aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ u okviru Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ u…

Aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ je namijenjena građanima svih dobnih skupina. Hodanje je jedna od najučinkovitijih tjelesnih aktivnosti, a ako se redovito provodi možemo prevenirati niz bolesti, kao npr. kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka. Za hodanje nije potrebna skupa sportska oprema, samo udobne tenisice i dobra volja. To je široko pristupačna tjelesna aktivnost , rijetko povezana s ozljedama i mogu je prakticirati ljudi svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću. To je najjeftinija tjelesna aktivnost i može ju provesti svaka osoba koja može hodati, no lakše je hodati kada smo zajedno. Ovim putem želimo potaknuti ljude na grupno hodanje i senzibilizirali javnost na potrebu fizičke aktivnosti kako bismo očuvali i unaprijedili naše zdravlje.  Osobe koje boluju od kroničnih bolesti se  trebaju savjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom prije hodanja.

Ove aktivnosti će se provoditi i dalje, svake subote u isto vrijeme. Okupljanje se planira u 10 sati u parku Lenije, na početku šetnice uz Bosut. Ondje će biti voditelj hodanja koji će zajedno sa svim sudionicima provesti vježbe razgibavanja, a potom se planira hodanje šetnicom uz Bosut. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane osobe da nam se pridruže u ovim aktivnostima te da na taj način doprinesu očuvanju vlastitog zdravlja.

hzjz LOGO osnovni

 hodanjem do zdravlja 2

]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Fri, 26 Jan 2018 09:37:27 +0000
U Vinkovcima održana konferencija "Živjeti zdravo" http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/188-u-vinkovcima-odrzana-konferencija-zivjeti-zdravo http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/188-u-vinkovcima-odrzana-konferencija-zivjeti-zdravo U Vinkovcima održana konferencija
Povodom početka provedbe projektnih aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski…

U suradnji s Gradom Vinkovcima i mnogim zainteresiranim ustanovama, udrugama i pojedincima u subotu, 11. studenog 2017. godine, proveo je početne aktivnosti iz projekta „Živjeti zdravo“- „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“. Aktivnost „Volonteri u parku“ namijenjena je najmlađima. Organizacijom slobodnog vremena i međugeneracijskim druženjem žele se senzibilizirati građani o potrebi očuvanja zdravlja i mijenjanja loših životnih navika. Aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ je namijenjena građanima svih dobnih skupina. Hodanje je jedna od najučinkovitijih tjelesnih aktivnosti, a ako se redovito provodi možemo prevenirati niz bolesti, kao npr. kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka. Za hodanje nije potrebna skupa sportska oprema, samo udobne tenisice i dobra volja. To je najjeftinija tjelesna aktivnost i može ju provesti svaka osoba koja može hodati, no lakše je hodati kada smo zajedno. Ovim putem želimo potaknuti ljude na grupno hodanje i senzibilizirali javnost na potrebu fizičke aktivnosti kako bismo očuvali i unaprijedili naše zdravlja.

U provedbi aktivnosti, uz Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije sudjelovali su Zajednica športskih udruga grada Vinkovaca, sportski klub Baloo, Sportski karate klub Ictus, učenici i nastavnici Osnovne škole Josipa Kozarca Vinkovci, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, Vinkovačke mažoretkinje, Cheerleading klub Ma&Ko, Rukometni klub Spačva Vinkovci, Malonogometni klub Aurelia-Futsal, MS Tim, Biciklistički klub Sokol Vinkovci, Planinarsko društvo Cibalia Vinkovci, Patronažna služba Doma zdravlja Vinkovci, udruga Hrvatska žena, vrtići, korisnici i djelatnici Centra za rehabilitaciju Mala Terezija, štićenici i djelatnici Doma za stare i nemoćne Vinkovci i Dječjeg doma Sveta Ana, te brojni pojedinci željni rekreacije.

U nastavku aktivnosti u ponedjeljak 13. studenog 2017. godine je održana 14. konferencija Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. Riječ je o projektu koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a kroz koji se nastoji promicati pravila prehrana i tjelesna aktivnost radi prevencije debljine, očuvanja i unaprjeđenja mentalnog te spolnog i reproduktivnog zdravlja. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Županije, Grada Vinkovaca, županijskih ustanova, zdravstvenih ustanova, dječjih vrtića, škola i udruga. Okupljene je uvodno pozdravila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dr. Kata Krešić, spec.epid. Dr Krešić je istaknula važnost provođenja preventivnih aktivnosti u cilju očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, kao i sprječavanja bolesti, kao i važnost zajedničke suradnje svih dionika u zajednici. Na samom početku konferencije prigodnim govorima obratili su se Gabrijel Šokičić, dipl.iur., dogradonačelnik Grada Vinkovaca i Mato Puljić, dipl.oec., pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije koji je i otvorio konferenciju. Stručni skup su pozdravili i izaslanik ministra zdravstva, državni tajnik prim.dr Željko Plazonić te pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr.sc.Tomislav Benjak, spec.javnog zdravstva. Nakon toga je izaslanik ministra zdravstva, državni tajnik dr. Željko Plazonić izložio svoje stručno predavanje. O projektu te o njegovim ciljevima govorila je  doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije, voditeljica projekta „Živjeti zdravo” iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U sklopu programa dr Sanja Gali spec.epid., koordinatorica programa za Vukovarsko-srijemsku županiju, je predstavila dosadašnje promotivne aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, a nakon toga predstavljeni su primjeri dobre prakse u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti osnovnih škola, vrtića, te udruga i ustanova.

]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Fri, 17 Nov 2017 14:39:28 +0000
Obilježen 11. TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/184-obiljezen-11-tjedan-cjelozivotnog-ucenja http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/184-obiljezen-11-tjedan-cjelozivotnog-ucenja Obilježen 11. TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA
Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja i ove godine je aktivno sudjelovala u obilježavanju Tjedna…

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja koju je u trajanju od 2. do 8. listopada 2017. provodila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sa svojim partnerima kako bi se podignula svijest o važnosti učenja i obrazovanja, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.

U svim hrvatskim županijama kroz niz događanja, kao što su  besplatne radionice, predavanja, okrugli stolovi, koncerti, niz ustanova otvorilo je svoja vrata i omogućilo svim zainteresiranima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude te na neposredan, često i neformalan način, prenijelo poruku o važnosti obrazovanja i učenja.

Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije 3. listopada 2017. godine organizirala je Dan otvorenih vrata tijekom kojeg su djelatnici Službe sve zainteresirane posjetitelje informirali i predstavili im djelatnosti i aktivnosti koje Služba provodi. Poseban naglasak stavljen je na važnost preventivnih aktivnosti te na unapređenje i očuvanje zdravlja, kako tjelesnog, tako i mentalnog od najranije dobi.

]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Tue, 10 Oct 2017 19:45:15 +0000
7. Listopad – Dan ružičaste vrpce http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/181-7-listopad-dan-ruzicaste-vrpce http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/181-7-listopad-dan-ruzicaste-vrpce 7. Listopad – Dan ružičaste vrpce
Već nekoliko godina zaredom se diljem Hrvatske obilježava humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce" svake prve subote u listopadu. Listopad je…
]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Mon, 09 Oct 2017 16:41:25 +0000
29. rujna 2017. - Svjetski dan srca http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/180-29-rujna-2017-svjetski-dan-srca http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/180-29-rujna-2017-svjetski-dan-srca 29. rujna 2017. - Svjetski dan srca
Svjetska zdravstvena organizacija nas poziva svake godine da obilježimo Svjetski dan srca s ciljem da se ljudi širom svijeta informiraju…
]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Fri, 29 Sep 2017 17:49:39 +0000
Održavanje kućnih bazena http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/177-odrzavanje-kucnih-bazena http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/177-odrzavanje-kucnih-bazena Održavanje kućnih bazena
ODRŽAVANJE KUĆNIH  BAZENA Mali kućni bazeni mogu biti leglo mikroorganizama koji mogu izazvati razne infekcije kod ljudi, posebice djece koja…
]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Wed, 05 Jul 2017 09:42:15 +0000
Svjetski dan hipertenzije http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/173-svjetski-dan-hipertenzije http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/173-svjetski-dan-hipertenzije Svjetski dan hipertenzije
         Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije je pokrenula 2005. godine obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije 17. svibnja s ciljem podizanja…
]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Wed, 24 May 2017 10:35:07 +0000
DAN IRISA U VINKOVCIMA http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/171-dan-irisa-u-vinkovcima http://zzjz-vsz.hr/index.php/vijesti/item/171-dan-irisa-u-vinkovcima DAN IRISA U VINKOVCIMA
Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, drugog najčešćeg raka i u Hrvatskoj i u svijetu…
]]>
support@alba-marketing.hr (Super User) Vijesti Tue, 23 May 2017 18:07:39 +0000