Na poziv vodeće međunarodne organizacije za rekreaciju (Sport za sve) diljem svijeta se obilježava Svjetski dan hodanja svaki prvi vikend u listopadu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je pokrenuo inicijativu obilježavanja Nacionalnog dana hodanja prve subote u listopadu. Cilj ovog obilježavanja je poticanje građanstva da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način.

Hodanje je jedna od najučinkovitijih tjelesnih aktivnosti, a ako se redovito provodi možemo prevenirati niz bolesti, kao npr. kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka. Za hodanje nije potrebna skupa sportska oprema, samo udobne tenisice i dobra volja. To je široko pristupačna tjelesna aktivnost , rijetko povezana s ozljedama i mogu je prakticirati ljudi svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću. To je najjeftinija tjelesna aktivnost i može ju provesti svaka osoba koja može hodati, no lakše je hodati kada smo zajedno. Ovim putem želimo potaknuti ljude na grupno hodanje i senzibilizirali javnost na potrebu fizičke aktivnosti kako bismo očuvali i unaprijedili naše zdravlje.  Osobe koje boluju od kroničnih bolesti se  trebaju savjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom prije hodanja.

Hodanje će biti organizirano u subotu, 5. listopada 2019. godine. Okupljanje se planira između 9:45 i 10 sati u parku Lenije, na početku šetnice uz Bosut. Ondje će sudionike dočekati voditelj hodanja zajedno sa djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije te će svi zajedno započeti aktivnost hodanja u 10 sati šetnicom uz Bosut.

Pozivamo sve zainteresirane osobe da nam se pridruže u ovim aktivnostima te da na taj način doprinesu očuvanju vlastitog zdravlja.