Svjetski dan zdravlja obilježava se 7.travnja svake godine pod pokroviteljstvom SZO s određenom temom koja je globalno važna za zdravlje, a cilj je da se usmjeri pozornost javnosti na važnost teme. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je "Zdravstvena ispravnost hrane".

Zdravstvena ispravnost hrane predstavlja posebno područje javnozdravstvenog djelovanja kojim se nastoji zaštititi konzumente od potencijalnih rizika otrovanja hranom, kao i od bolesti koje se prenose hranom. Ovogodišnjom temom želi se naglasiti važnost uvođenja sustavnog nadzora puta hrane " od polja do stola", a to uključuje proizvodnju, preradu i skladištenje, transport, distribuciju i čuvanje kod potrošača sve do trenutka konzumacije.

Sigurnost hrane može biti ugrožena brojnim opasnostima: biološkim, kemijskim i fizikalnim. Zdravstveno neispravna hrana sadržava štetne bakterije, viruse, parazite i kemijske tvari koje mogu uzrokovati više od 200 bolesti, od lakših dijarealnih bolesti do težih poput raka. Od dijarealnih bolesti koje se prenose hranom ili vodom procjenjuje se kako godišnje umire 2 mil osoba u svijetu, pretežito djece. Glavni uzročnici bolesti koje se prenose hranom su: bakterije,virusi, paraziti,prioni i kemikalije.

Uobičajeni simptomi bolesti koje se prenose hranom su bol u trbuhu, povraćanje i dijareja. Kontaminacija hrane teškim metalima ili toksinima koji nastaju u prirodi može uzrokovati dugotrajne zdravstvene probleme, uključujući rak i neurološka oboljenja.

Zbog sprječavanja prijenosa mikroorganizama, koji su uzročnici raznih bolesti, a mogu se naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima, vrlo je važno održavati čistoću ruku, hrane i pribora s kojim se rukuje pri obradi namirnica.
 

Kuhanu hranu treba odvojiti od sirove jer sirova hrana, osobito meso, piletina i plodovi mora, može sadržavati mikroorganizme koji se za vrijeme termičke obrade mogu prenijeti na drugu hranu.

Hranu treba dobro termički obraditi, posebno mljeveno meso, a pokazalo se da obrada već pri 70 stupnjeva Celzijevih pridonosi njezinoj sigurnosti.

S obzirom da se mikroorganizmi mogu razmnožavati vrlo brzo, skuhanu ili pečenu hranu ne treba ostavljati duže od dva sata izvan hladnjaka, a preporučuje se i smrznutu hranu ne odmrzavati na sobnoj temperaturi.


Kako bi se unaprijedila zdravstvena ispravnost hrane nužan je zajednički rad različitih profesija poput zdravstva, poljoprivrede,prosvjete,trgovine, civilnih društava i samih potrošača. Svi imamo ulogu u očuvanju zdravstvene ispravnosti hrane.

Potrošači moraju biti dobro informirani, moraju paziti na izbor hrane te prihvatiti adekvatne postupke u pripravi hrane.