Najčešći uzročnici trovanja hranom su salmonele.
Trovanja se najčešće događaju u ljetnim mjesecima jer njihovom razvoju pogoduju visoke temperature zraka. Izvor salmonele su životinje koje koristimo kao hranu (kokoši, goveda...), odnosno njihovi proizvodi (jaja, mlijeko). Nosioci salmonele mogu biti i životinje koje držimo kao kućne ljubimce- kornjače, akvarijske ribice... Izvor može biti i zaražen čovjek
Simptomi bolesti uzrokovane salmonelom onečišćene hrane su slični kao i kod ostalih trovanja hranom- proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, povišena tjelesna temperatura.
Kod manje otpornih skupina ljudi- djeca, starije osobe, trudnice, imunokompromitirani- moguće su i teže komplikacije.
Liječenje se provodi nadoknadom tekućine i dijetom. Ako je klinička slika teža, ponekad je potrebno i bolničko liječenje.
Prevencija.
Važno je pravilno rukovanje mesom, jajima i mlijekom. Svježe meso treba čuvati u hladnjaku u zasebnoj kutiji. Nakon pripremanja sirovog mesa oprati ruke, površine i sav kuhinjski pribor. Ne pripremati u isto vrijeme meso i namirnice koje se neće termički obrađivati.
Ne koristite nepasterizirano mlijeko.
Upute za korištenje jaja
- Svako jaje je mogući izvor salmonele. Kokoš koja je snijela zaraženo jaje ne mora pokazivati znakove bolesti.
- Salmonelu možemo pronaći u žumanjku i u bjelanjku. Može se nalaziti i samo izvana na ljusci pa se unosi u hranu neprimjerenim rukovanjem.
- Nikada ne koristite sirova ili nedovoljno kuhana jaja- domaće majoneze, domaći sladoledi, kolači sa sirovim jajima...
- Jaja treba čuvati u hladnijem dijelu hladnjaka- ne u vratima!
- Jaja se ne bi trebala prati jer im se uništava zaštitna ovojnica i salmonela sa ljuske lakše može ući u jaje.
- Kuhana jaja se brže kvare od nekuhanih zbog uništavanja zaštitne ovojnice i prodora bakterija u jaje.
- Uskršnja obojana jaja namijenjena konzumaciji moraju se čuvati u hladnjaku. Jaja koja se drže za ukras ne smiju se jesti!