"Pružimo ruku i spasimo život"

Samoubojstvo predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Prema podacima koje je nedavno objavila Svjetska zdravstvena organizacija, preko 800 000 ljudi godišnje počini samoubojstvo dok je broj pokušaja samoubojstva 20 puta veći od broja umrlih. Posljedice samoubojstva uzrokuju velike psihološke traume i boli obitelji i prijateljima preminule osobe, ali utječu i na zajednicu u širem smislu.

Različite životne situacije mogu potaknuti osobu na razmišljanje o samoubojstvu. Rizični čimbenici su mentalni poremećaji, velike stresne situacije kao što su razvod, gubitak voljene osobe, gubitak posla ili zdravstveni problem, pojava samoubilačkih misli, društvena izolacija, zlouporaba sredstava ovisnosti ili izloženost nasilju. Suicidalna osoba često pokazuje znakove koji upozoravaju na mogućnost suicida kao što su sklonost samoozljeđivanju, samooptuživanje, razgovori o samoubojstvu, gubitak zanimanja za uobičajene aktivnosti, pisanje oporuke, prekidanje veza sa bliskim osobama.

Primijetiti znakove i pokušati pomoći osobi koja pati može učiniti puno u spašavanju njezinog života. Pružimo ruku i spasimo život moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana prevencije samoubojstava koji se svake godine obilježava 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention - IASP) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organisation – WHO). Ovogodišnji moto Svjetskog dana prevencije samoubojstava naglašava važnost potpore u borbi protiv suicida.

Briga, pružanje potpore, razumijevanje ozbiljnosti situacije i razgovor mogu učiniti mnogo za osobu koja trpi neizdrživu psihološku bol i spriječiti je u odabiru najgoreg ishoda, smrti.

                                                                                              

Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

i zaštitu mentalnog zdravlja