Maligne bolesti su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj je u 2018. godini zabilježeno 2845 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene . Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke. Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su: dob, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50-godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života, pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika te prethodna bolest dojke. Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim, npr. nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani), pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje i izloženost radioaktivnom zračenju.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi 50 – 69 godina. Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Sedmi ciklus pozivanja žena na mamografski pregled je započeo u ožujku 2021., a uključuje žene između 1952. i 1971. godišta.

Ovom prigodom pozivamo žene da vode računa o svome zdravlju i zdravlju svojih dojki te da i nadalje redovito odlaze na mamografske i druge preglede jer se više od 90 % bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ako se bolest uspješno liječi.