Treći tjedan u siječnju obilježavamo, sada već 15., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 18. do 24. siječnja 2021.) i 14. hrvatski Dan mimozaNacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja 2021.).

U skladu s epidemiološkom situacijom, ove godine se provode mnoge edukativno informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji bolesti u digitalnom obliku, putem medijske kampanje i organiziranjem online edukacija. S ciljem što boljeg informiranja javnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuli su novu internetsku stranicu sa sloganom “NEĆU RAK” na kojoj možete pronaći sve bitne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka maternice, cijepljenju protiv HPV-a i spolnom zdravlju općenito. Također, na novoj i inovativnoj web stranici nalazit će se i e – edukacije koje će o različitim temama ženskoga zdravlja pripremati ginekolozi. Provodi se i digitalna kampanja s istoimenim sloganom na društvenim mrežama, organiziraju webinari. Pogledajte edukativni animirani film (https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=eK-9Urm6HmE), pregledajte novu informativnu platformu NEĆU RAK (https://necurak.hzjz.hr/) i preuzmite besplatnu mobilnu aplikaciju Rak vrata maternice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://apkgk.com/hzjz.dotsoft.rvm/download) koja sadrži informativne i edukativne tekstove, menstrualni kalendar, kviz znanja i pitaj stručnjaka i saznajte sve o raku vrata maternice, rizičnim čimbenicima i načinu prevencije.

Cilj obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice je kontinuirano podizanje svijesti žena i javnosti o prevenciji raka vrata maternice.

Rak vrata maternice u 99,7% slučajeva uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Tipovi HPV-a koji inficiraju genitalno područje možemo podijeliti na visokorizične (tip 16 i 18) i niskorizične. Visoko rizični tipovi mogu uzrokovati razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice. Većina osoba se tijekom života zarazi ovim virusom, te kod većine infekcija spontano prođe zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. No kod nekih osoba se mogu razviti premaligne promjene na stanicama vrata maternice koje će, ukoliko se ne liječe, uzrokovati nastanak raka. Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji obično nemaju simptome, a uznapredovale stadije prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Redovitim ginekološkim pregledom koji uključuje PAPA test mogu se otkriti promjene na stanicama vrata maternice prije nego što nastane rak. Ovisno o rezultatu testa, ginekolog može ženu uputiti na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje PAPA testa i/ili testiranje na HPV i kolposkopiju. Abnormalne promjene se mogu liječiti i time se spriječava nastanak raka.

Protiv infekcije HPV-om, koja je nužan preduvjet za razvoj raka vrata maternice, postoji cjepivo. Cjepivo je u redovitome programu cijepljenja u Hrvatskoj za učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola, te je uz odgovorno spolno ponašanje, važan dio primarne prevencije infekcije HPV-om.

Cijepljenje protiv HPV-a pruža zaštitu od predstadija raka i raka koji zahvaćaju vrat maternice (cerviks), stidnicu (vulvu), rodnicu (vaginu) kod ženskog spola i čmar (anus) kod oba spola te spolnih bradavica (anogenitalnih bradavica, kondiloma) kod oba spola uzrokovanih određenim tipovima HPV-a.

U posljednjih se nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, smanjuje. Međutim, prema procjenama GLOBOCANA za 2020. godinu, rak vrata maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti (6,5% svih slučajeva raka) i smrtnosti (7,7% svih smrti od raka) kod žena diljem svijeta.

Najveći udio novih slučajeva (70%) i smrti (85%) zabilježen je u zemljama niskog ili srednjeg stupnja razvoja.

Prema zadnjim dostupnim podacima Hrvatskog registra za rak, u 2018. godini u Hrvatskoj su zabilježena 274 nova slučaja raka vrata maternice (stopa 13/100 000), što čini 2% od ukupnog broja slučajeva raka kod žena. Prosječna dob prilikom dijagnoze bila je 55,6 godina.

Podaci o mortalitetu pokazuju da je iste godine od raka vrata maternice umrlo 125 žena. S obzirom da se radi o raku čiji nastanak se može spriječiti ovi podatci nam ukazuju da se preventivne aktivnosti u sprječavanju nastanka ovog sijela raka trebaju pojačati, biti sveobuhvatnije uz kontinuirani intenzitet i aktivno sudjelovanje svih lokalnih i nacionalnih stručnjaka, institucija i organizacija.

Prevencija raka vrata maternice uključuje odgovorno spolno ponašanje, cijepljenje protiv HPV-a, zdrav stil života te preventivne ginekološke preglede i testiranja za rano otkrivanje raka i promjena na stanicama koje prethode raku.

Skretanjem pažnje u ovom mjesecu na žensko zdravlje te posebice na prevenciju raka vrata maternice, obilježavajući ovaj Tjedan želimo naglasiti važnost prevencije u očuvanju zdravlja i spriječavanju razvoja raka vrata maternice.

Zapamtite, cijepljenjem, odgovornim spolnim ponašanjem i redovitim preventivnim ginekološkim pregledima gotovo svaki rak vrata maternice može se spriječiti!