DAN CRVENIH HALJINA

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, a obilježava se prvog petka u veljači. Dan crvenih haljina održava od 2019. godine i u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, a cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Čak 80% moždanih udara može se prevenirati ukoliko pripazimo na sve čimbenike koji do njega dovode.

Moždani udar, kao i ukupno kardiovaskularne bolesti (KVB) u žena doživjele su poseban interes tek u posljednjih desetak godina. Danas znamo da moždani udar i KVB u žena imaju svoje specifičnosti, te znatno veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i KVB. Za žene se povećava rizik s nastupom menopauze kada se njihov rizik od obolijevanja počinje izjednačavati s rizikom kod muškaraca. Nažalost, rizik za moždani udar i KVB u žena je još uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonskim statusom. Međutim, žene imaju niži rizik samo u fertilnoj dobi od moždanog udara i KVB, ali nastupom menopauze, rizik se izjednačava rizikom u muškaraca, s time kako nije dovoljno prepoznata važnost prevencije rizičnih faktora u žena. Isto tako simptomatologija moždanog udara i KVB u žena ima svoje osobitosti, tako da često bolest nije pravovremeno prepoznata i adekvatno liječena.

                                       Što je moždani udar?

Moždani udar (cerebrovaskularni inzult, apopleksija, kap) označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. To ima za posljedicu oštećenje mozga i gubitak funkcija koje taj dio mozga kontrolira. Može biti posljedica začepljenja arterije koja opskrbljuje mozak krvlju (ishemijski moždani udar ili infarkt mozga), a može nastati i zbog puknuća krvne žile u mozgu  kada dolazi do izljeva krvi u mozak (hemoragijski moždani udar).

                               Čimbenici rizika za moždani udar

Čimbenici rizika na koje možemo utjecati su pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, pretilost, povećana konzumacija alkohola, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, šećerna bolest, bolesti srca (osobito fibrilacija atrija), tranzitorna ishemijska ataka (TIA).

Čimbenici na koje  ne možemo utjecati:  životna dob, spol, obiteljska sklonost.

Postoje i specifični čimbenici rizika za nastanak moždanog udara: oralni kontraceptivi , trudnoća, preeklampsija, korištenje hormonske nadomjesne terapije, migrene s aurom.

Žene i muškarci koji imaju moždani udar često imaju sličan skup simptoma, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

                 Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada:

 • Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela
 • Iznenadne smetnje govora – otežano razumijevanje, izgovaranje ili gubitak govora
 • Iznenadne smetnje vida – naglo zamagljenje ili gubitak vida,
 • Iznenadne smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavice
 • Iznenadna jaka glavobolja, može biti praćena mučninom i povraćanjem

Specifični simptomi moždanog udara koji su prisutni kod žena razlikuju se od uobičajenih, te upravo zbog toga stvaraju problem, jer često nisu prepoznati kao simptom moždanog udara, a liječenje je često odgođeno. To su gubitak svijesti ili nesvjestica, opća slabost, poteškoće ili kratkoća daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentacija, nagla promjena ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučnina ili povraćanje, bol i štucanje.

                                          Moždani udar u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrtnosti. U 2021. godini od moždanog udara umrlo je 5.018 osoba, odnosno 8% svih umrlih. Od toga je 2.067 umrlih muškaraca i 2.951 umrlih žena. U dobi do 65 godina od moždanog udara umrlo je 413 osoba odnosno 4,2% od ukupno umrlih  te dobne skupine.

                                            Prevencija moždanog udara

 • Prepoznajte i liječite svoje čimbenike rizika: visoki krvni tlak, šećerna bolest, visoka razinu  kolesterola i fibrilacija atrija.
 • Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.
 • Održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjite unos soli, šećera i masnoća.
 • Ograničite konzumaciju alkohola.
 • Nemojte pušiti.
 • Naučite prepoznati simptome upozorenja i odmah zatražite pomoć.

 

dan-crvenih-haljina202303resize
dan-crvenih-haljina202302resize
dan-crvenih-haljina202301resize