Hrvatski sabor je 11. veljače 2022. službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

U Hrvatskoj je rak debelog i završnog crijeva najčešći rak s 3 396 novih slučajeva u 2020. godini, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2 102 umrle osobe u 2021. godini. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je rak debelog crijeva, uz rak pluća, u 2020. godini jedan od najčešćih oblika raka sa 128 novih slučajeva, dok je drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 80 umrlih u 2021. godini. Češći je u osoba starije životne dobi, međutim petina novooboljelih je mlađa od 60 godina. U posljednja dva desetljeća incidencija (novooboljeli) od raka debelog crijeva i mortalitet (umrli) bilježe porast. Ove brojke pokazuju da je od izuzetne važnosti nastaviti dosadašnje napore u prevenciji i ranom otkrivanju raka.

Neki čimbenici rizika za nastanak ovog oblika raka su vezani uz način života te ih stoga možemo izbjeći. U Europi se oko 11% slučajeva kolorektalnog karcinoma pripisuje prekomjernoj težini i pretilosti. Prehrana u kojoj prevladava niski unos voća i povrća s malo vlakana, te visokim udjelom masti ili mesnih prerađevina i prerađenih ugljikohidrata povećavaju rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva. Tjelesna neaktivnost, konzumacija alkohola i pušenje također povećavaju rizik za nastanak kolorektalnog raka. Od izuzetne je važnosti primarna prevencija raka debelog crijeva, koja uključuje pravilnu prehranu s više vlakana, povrća i voća uz smanjenu konzumaciju  crvenog mesa i mesnih prerađevina, redovita tjelesna aktivnost, prestanak pušenja te što manja konzumacija alkohola.

Na neke rizične čimbenike ne možemo utjecati jer su nam zadani (dob, spol, genetska predispozicija za razvoj određenih bolesti).

 Simptomi ove bolesti u početku nisu specifični i relativno dugo vremensko razdoblje ostaju neprepoznati ili ih gotovo i nema. Nadalje, klinička slika ovisi o lokalizaciji, tipu te proširenosti tumora. Neki od simptoma su sljedeći: krv u stolici, tanka stolica, osjećaj nepotpune ispražnjenosti crijeva, grčevi i bolovi u crijevima bez jasnog razloga, promjene u pražnjenju crijeva (izmjenjivanje proljeva i zatvora), neželjeni gubitak na tjelesnoj težini, povećani umor te slabokrvnost (osobito u muškaraca te žena u menopauzi).

 Rak debelog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina u crijevima-polipa, koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor. Ranim otkrivanjem i uklanjanjem polipa rak debelog crijeva može se spriječiti. Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva počeo se provoditi početkom 2008. godine, a programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi 50-74 godine. U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici kojim se mogu otkriti vrlo male količine krvi, a koje mogu biti prvi znak raka, polipa ili drugih bolesti debelog crijeva. Osobe koje imaju pozitivan test upućuju se na kolonoskopiju, pregled tankim savitljivim instrumentom kojim se može pregledati čitavo debelo crijevo. Ukoliko se tijekom kolonoskopije otkrije i odstrani polip, šalje se na patohistološku analizu, kao i svaka sumnjiva promjena na sluznici debelog crijeva.

Rak debelog crijeva izlječiv je ako se otkrije na vrijeme!

Važno je odazvati se na poziv za testiranje krvi u stolici.

Pošalji uzorak i spriječi rak!