Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti. Tako će se i ove godine, 27. put, akcija održati u subotu 25. ožujka 2023.

U svijetu je zabilježeno više od 2 milijuna novih slučajeva raka dojke te oko 700.000 smrti od istog. Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je u 2020.godini oboljelo 2869 žena od raka dojke, u našoj županiji 100 žena. U 2021. godini u Hrvatskoj je umrlo 711 žena, u našoj županiji 40 žena od raka dojke. Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke uslijed starenja stanovništva, u posljednjih 6 godina u Hrvatskoj bilježimo pad smrtnosti za 25 %. To je dijelom rezultat provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno tkivo. Takve promijenjene stanice mogu otići i u limfne ili krvne žile i tako se proširiti u druge dijelove tijela.

Uzrok nastanka raka nije poznat, ali brojne studije su pokazale povezanost nastanka raka dojke s nekim rizičnim čimbenicima, npr. dob, pojava raka dojke u bližoj obitelji, rana prva menstruacija i kasna menopauza, odgađanje rađanja i manji broj poroda, pretilost i fizička neaktivnost, te nezdrave navike.

Nažalost, rak dojke nije moguće spriječiti, pa je stoga vrlo važno što ranije otkriti bolest. Bolest je izlječiva ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Ako se prilikom samopregleda pronađe kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, bolovi u dojci, promjene u pazušnoj jami, te iscjedak iz bradavice, posebno ako je krvav, potrebno je javiti se svom liječniku. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Od 2006. godine se u Hrvatskoj provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a obuhvaća žene od 50. do 69.godine života koje se pozivaju na mamografski pregled dojki svake dvije godine. U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija – radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, poboljšava kvalitetu života oboljelih te smanjuje smrtnost, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke. Također je važno njegovati zdrave životne navike i smanjiti one rizične čimbenike za razvoj karcinoma na koje se može utjecati –prestanak pušenja i konzumacije alkohola te održavanje ili postizanje normalne tjelesne težine češćim bavljenjem tjelesnim aktivnostima i pravilnom prehranom.

Rano otkrivanje spašava život.