Prvi mjesec u godini već je tradicionalno posvećen temama vezanim za rak vrata maternice. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavamo 15. siječnja, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u tjednu od 17. do 23.1. 2022.

Time se Republika Hrvatska priključuje brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice.  

Rak vrata maternice je značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na 4. mjestu. U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000. Pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja  i dalje su vrlo visoki, i ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena. U Hrvatskoj svake godine oboli oko 300 žena, a umre više od 100 žena. I u našoj županiji svake godine oboli 15-tak žena, a od toga broja nekoliko žena i umre. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice se javlja u nešto mlađoj dobi. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i sjajne mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. U 99,7% slučajeva uzrok raka vrata maternice je dugotrajna infekcija visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem. Tipovi HPV-a koji inficiraju genitalno područje možemo podijeliti na visokorizične (tip 16 i 18) i niskorizične. Visoko rizični tipovi mogu uzrokovati razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice. Većina osoba se tijekom života zarazi ovim virusom, te kod većine infekcija spontano prođe zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. No kod nekih osoba se mogu razviti premaligne promjene na stanicama vrata maternice koje će, ukoliko se ne liječe, uzrokovati nastanak raka. Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji obično nemaju simptome, a uznapredovale stadije prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.  Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. Iako sprječava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).

Dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Biser mudrosti simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice, dok biser simbolizira ženstvenost stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Rak vrata maternice je jedno od najpreventabilnijih sijela raka i gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

 

POVEZNICA:

https://necurak.hzjz.hr