Već nekoliko godina za redom se diljem Hrvatske obilježava humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce" svake prve subote u listopadu. Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke.

Cilj ovog obilježavanja je podizanje svjesnosti o raku dojke, te važnosti njegovog ranog otkrivanja.

U svijetu je zabilježeno više od 2 milijuna novih slučajeva raka dojke te više od 700.000 smrti od istog. Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je u 2019.godini oboljelo 2999 žena od raka dojke, u našoj županiji 118 žena. U 2020. godini u Hrvatskoj su umrle su 722 žene, u našoj županiji 30 žena od raka dojke.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke uslijed starenja stanovništva, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu petu godinu zaredom. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i kolorektalnog raka. To je dijelom rezultat provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Učestalost pojavljivanja ovog raka raste s dobi žene, no nije isključena njegova pojava i u mlađoj dobi. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.

Postoje neki faktori rizika koji se povezuju s nastankom ovog raka, međutim točan mehanizam nastanka nije u potpunosti razjašnjen. Velik je utjecaj nasljednih faktora tako da povećan rizik imaju žene u čijoj obitelji je netko bolovao od raka dojke. Povećan rizik imaju žene koje su dobile prvu menstruaciju prije 12. godine života, koje kasnije ulaze u menopauzu, nerotkinje i žene koje su rodile iza 30. godine. Okolišni faktori također imaju utjecaj, pa se nastanak raka dojke povezuje s pušenjem, izloženošću stresu i nezdravoj prehrani.

No pravi uzrok nastanka raka dojki se pouzdano ne zna, te se ne može prevenirati. Važno je naglasiti kako je izuzetno važno rano otkrivanje raka jer ukoliko se otkrije u početnoj fazi liječenje je kraće i uspješnije.

Ovim putem želimo naglasiti da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti (samopregled, UZV dojki, mamografija te sudjelovanje u programima probira) čuvamo i unaprjeđujemo svoje zdravlje. Od 2006. godine se u Hrvatskoj provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a obuhvaća žene od 50. do 69.godine života koje se pozivaju na mamografski pregled dojki svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti.

Rano otkrivanje spašava život.