Članovi Hrvatskog epidemiološkog društva sastali su se po osamdeseti put na svom stručnom sastanku, ovaj put u Vinkovcima 25. studenog 2016. godine.

Sastanak je održan u prekrasnoj Velikoj županijskoj vijećnici uz nazočnost župana Vukovarsko-srijemske županije g. Bože Galića i zamjenika gradonačelnika grada Vinkovaca g. Ivana Bosančića, koji su pozdravili nazočne i zaželjeli uspješan rad. Značajno je napomenuti kako su oba predstavnika lokalne i regionalne samouprave istaknuli veliki značaj zavoda za javno zdravstvo, kao i uspješnu suradnju u akcidentalnim situacijama, poput nedavnih poplava koje su pogodile taj kraj.

Uz održanu redovnu izvještajnu Skupštinu društva kojom je u ime Radnog predsjedništva predsjedala dr. Višnja Smilović, a na kojoj je predsjednik HED-a podnio Izvješće o radu, kao i Izvješće o financijskom poslovanju društva, predstavljene su i dvije stručne teme.

Dr. Vanja Slavić Vrzić najprije je u ime radne grupe predstavila Smjernice za postupanje pri ekološkim incidentima, da bi nakon nje dr. Mato Lakić ispred svoje radne grupe predstavio Smjernice za postupanje kod izloženosti virusima koji se prenose krvlju.

Prve predstavljene smjernice bit će još dostupne za javnu raspravu kako bi svi koji žele mogli dati svoje mišljenje, te će nakon toga njihova izrada biti zaključena. Druge smjernice, vezane uz ubodne incidente, već su takvu javnu raspravu prošle, tako da su uz usmenu prezentaciju, članovima HED-a podijeljene i u obliku brošure. Nije neskromno reći da smo svi skupa time započeli sa novom praksom unutar društva, donošenjem smjernica za pojedine bolesti ili situacije kako bismo ujednačili naš pristup na razini čitave Republike Hrvatske. Neki članovi društva komentirali su kako je upravo održana povijesna „sekcija“ Hrvatskog epidemiološkog društva, upravo zbog navedene činjenice.

Naš jesensko/zimski sastanak koji se tradicionalno održava u Zagrebu, ovaj put je izuzetno održan u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jer smo nakon stručnog dijela krenuli u Vukovar, grad heroj Domovinskog rata, kako bismo u ime Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora odali poštovanje žrtvi Vukovara. Stoga smo položili vijenac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje smo se upisali i u knjigu sjećanja porukom „Da se nikada ne zaboravi!“.

Obišli smo i Spomen dom na Ovčari, te simbolično zapalili 25 svijeća u ime svih županijskih Zavoda za javno zdravstvo, kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, naše krovne ustanove. To je bilo najmanje što smo naprosto željeli učiniti kao članovi društva, kako bi odali dužno poštovanje nevinim žrtvama Vukovara. Ne ponovilo se, više nikada!

Na kraju se kao predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva želim zahvaliti svim članovima društva koji su došli na sastanak i koji su sudjelovali u njegovom radu, dok posebna zahvala svih nas ide Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i ravnateljici dr. Kati Krešić.

Bili ste zaista dobri domaćini, stoga HVALA!

Predsjednik HED-a

Prim. mr. sc. Miroslav Venus